Det är roligt och rogivande att pyssla med sina växter. Man vill ansa och fixa till, men också ta sticklingar och föröka. Men hur gör man för att ta sticklingar?
Föröka enkelt med sticklingar
Ett enkelt sätt att få fler av din favoritväxt är att du förökar genom att ta sticklingar från plantan. En stickling är en del av en växt som du låter rota sig i en ny kruka och växa till en ny fin planta. Att ta sticklingar kan skilja sig åt mellan olika typer av växter, här kommer en genomgång av det vanligaste sättet.
Hur gör man då för att ta sticklingar?
- På växternas stjälkar så hittar du små knoppar eller ”bulor” som sedan ska bli nya blad (noder på fackspråk). Om du kapar sticklingen precis under en sådan knopp, eller under ett bladpar, så kommer rötter sedan växa ut där.
- Undvik att göra sticklingen för lång, då får den lägga onödig energi på att hålla bladen vid liv istället för att bilda rötter. Lite beroende på typ av växt så brukar 5-7cm brukar vara lagom.
- Ta bort överflödiga blad, låt 3-4 fint utvecklade blad vara kvar i toppen.
- Oftast fungerar det bra att rota dina sticklingar både i vatten och jord. Däremot går det snabbare att rota i jord. För trögrotade sticklingar med vedartad, hård stam är jordrotning oftast nödvändigt. Och när det gäller pelargoner får man vara lite försiktig och använda lite vatten vid vattenrotning, eftersom stammen lätt ruttnar.
- Torvbriketter är ett smidigt och snabbt sätt att jordrota. Blöt briketten så att den expanderar, gör ett hål i mitten med en spetsig pinne eller liknande och stoppa sedan ned sticklingen. Placera sedan på fat under någon form av genomskinlig kupa eller plastpåse för att boosta rotningen. När du ser att rötter börjar tränga igenom briketten är sticklingen redo att planteras över i liten kruka med jord.
Det går inte komma ifrån att det rätt tjusigt med sticklingar i vatten. Har du inte superbråttom med rötter så är det fint att göra små stilleben här och var.