Den där riktigt somriga och ljusa stilen som passar så bra i en sommarstuga, hur får man till den? Här kommer några tips från mig.
1. Ljusa upp
Många gamla sommarstugor från 60 och 70-talet är rena orgier i furu, vilket ofta upplevs som som ganska mörkt och trist. Ett enkel sätt att fixa det är att måla allt i någon ljus kulör. Eller enkelt vet jag egentligen inte, det kostar en hel del arbete. Jag tror att det blev fem lager färg för mig för att täcka furun i sommarstugan, men den arbetsinsatsen betalar tillbaka sig genom att det blir så fint.
Här kommer en före-bild på samma matplats från när vi köpte sommarstugan – tänk vad lite färg kan göra!
Stolarna har jag behållit, men målat vita. Bordet är utbytt mot ett runt bord jag hittat på loppis. Men den stora skillnaden är ju ändå färgen på väggarna och i taket.
2. Öppen förvaring
Även om det kanske inte är det mest praktiska att ha porslin och annan köksutrustning framme, så ger det en känsla av rymd i en liten stuga. Man får hålla efter ordningen lite mer, annars ser det lätt rörigt ut. Det är trevligt att ha lite mer personligt och udda porslin framme, det ser tjusigt ut på hyllan.
Gammaldags hatthyllekrokar blir snyggt till upphängning av koppar under hyllorna.
3. Blanda gammalt och nytt
Under sommaren dyker det upp många tillfälliga loppisar och det är nåt visst med att gå ut på jakt efter bästa loppisfyndet. Mycket kan man dessutom fixa till med enkla medel.
Pallen på bilden är av klassisk 40-talsmodell och är inköpt på loppis för 40 kronor. Den var redan målad så det kändes inte som att jag förstörde nåt när jag målade om den ytterligare en gång i en grå nyans. Tunn gardin med brodyr fyndad för en tia. Tavlorna med John Bauer-motiv också de köpta på loppis för en billig peng, men de har fått nya ramar.
4. Luftiga gardiner (eller inga alls)
Jag har inga gardiner i min sommarstuga, bortsett från dotterns sovrum och ett och annat myggnät i tyg, jag vill få in så mycket ljus som möjligt. Men annars känns det somrigt med skira gardiner som fladdrar framför ett öppet fönster.
5. Ta in naturen
Ta in vackra blad och rama in och sätt i vas. Gör små stilleben av blommor och blad du hittar i naturen.
En bit drivved har blivit till en stång att hänga upp saker på. Ett gammalt skärp har fått stryka på foten för att bli till upphängningsöglor. Bilden är en detalj från utedasset i sommarstugan.
6. Krukväxter med lantlig touch
Glöm inte bort krukväxterna. I en sommarstuga är man kanske inte så ofta och kan hålla stenkoll på vattningen, men välj tåliga växter som klarar av att ett par veckors frånvaro. Pelargoner passar sommarstugestilen perfekt och är förvånansvärt torktåliga. Ställ en bit in i rummet om du vet med dig att du ska vara borta en längre tid.
Ampellilja är en annan tacksam växt till sommarstugan, den tål att stå utan vattning ett par veckor utan att klaga.
7. Ett mysigt utekök
Kanske har du, som jag, ett pyttelitet köksutrymme inomhus i sommarstugan. Då är det väldigt praktiskt med ett utekök där en bra gasolgrill kan fungera både som spis, varmluftsugn och grill. Dessutom ger det en extra dimension att stå ute och laga mat när det är fint väder. Ett schysst utekök står i min utvecklingsplan över min sommarstuga.