Nu när vårljuset kommer så ser man ju mer av vad som gömts i vrårna under de mörka månaderna och det är inte alltid så trevligt. Förhoppningsvis har man ju lite mer energi också och då är det inte så dumt att ge hemmet en riktig omgång. Här kommer några tips för en lyckad vårstädning:
1. Släng och rensa!
Även om man är duktig på att rensa bort prylar som inte används brukar det ändå finnas mycket mer att ta av. Det samlas på nytt hela tiden. Det kan vara urvuxna barnkläder, leksaker som inte används, papper i ”kan-vara-bra-att-ha-högar”, garaget fullt av saker man inte vet var man ska göra av osv. På vårkanten är det skönt att köra en tuff rensningsrajd där du delar upp i olika högar för att slänga, skänka eller kanske sälja på Tradera.
2. Vinterkläder bort
Bär undan alla vinterkläder och vinterattiraljer till förrådet. Tvätta dem innan så är de fräscha när du tar fram dem nästa gång.
3. Madrasser och sängkläder
Bäddmadrassen brukar vara en tung rackare, men har du möjlighet är det inte så dumt att ta ut den och ge den en omgång med mattpiskan. Annars kan du se till att dammsuga den noggrant. Och glöm inte att tvätta igenom alla täcken och kuddar!
4. Putsa fönster
På våren är fönstren ofta helt grådammiga, man får vara glad om man ser ut genom dem. Tycker du det är svårt att få till fina fönster utan ränder är ett tips att skaffa en batteridriven fönsterskrapa av den här typen. När du ändå håller på kan du också passa på att tvätta gardinerna, de brukar vara en riktig dammfälla.
5. Damma och torka
Hur ofta torkar man ur köksskåpen? Inte ofta nog skulle jag säga. Plocka ur och torka. Passa på att slänga alla udda plastburkar utan lock och koppar det gått skärvor ur, lägg ut det där porslinet du fått från faster Märta och ändå inte gillar på Tradera. Har du proppfullt av böcker i bokhyllan? Böcker är riktiga dammsamlare, men att ta ut dem en och en och damma av är ett evighetsjobb. Ta istället ett varv över böckerna med dammsugarens lilla munstycke, resultatet blir helt ok.
6. Plantera om blommorna
Nåt som jag tycker hör till våruppfräschningen, men som är lätt att skjuta upp, är omplantering av växterna. Men det lönar sig verkligen, för växterna blir så mycket gladare och finare. Den främsta anledningen att plantera om är att få till en lucker och fin jord för växterna. Blanda upp jorden med Perlite för bästa resultat. Ansa och klipp bort gamla blad, plantera om och ta sticklingar. Här kan du bläddra i och ladda hem en tidning jag gjort som handlar om just omplantering.
7. Bra städgrejor
Gör även en vårstädning av städskåpet och släng gamla bakteriehärdar till disktrasor, skaffa nya tvättbara i trevliga färger. Använd miljövänliga rengöringsmedel som doftar naturligt gott, som till exempel såpa av originaltyp. Då behåller du den välstädade känslan längre.
8. Badrummet
Handen på hjärtat hur ofta gnuggar du rent i kakelfogarna? Och hur ofta rengör du ordentligt under badkaret? Ett gammalt husmorstips för att få rent kakelfogarna är att blanda bikarbonat, ättika och lite potatismjöl till en gegga och smeta i fogarna, låt verka en bra stund och gnugga sedan med en tandborste. Avsluta med att skölja med varmt vatten och vips så har du rena fogar!
9. Rensa kyl och skafferi
Det är lätt hänt att man hittar en syltburk från 2009 i kylskåpet och bakpulver vars datum passerades för fem år sedan i skafferiet. Passa på att gå igenom innehållet i både skafferi och kylskåp, släng allt gammalt och skrubba av hyllorna. Luktar det illa i kylskåpet utan att rengöringsmedel biter är ett knep att ställa in en liten skål med ättika, det tar snabbt bort unken doft. Ett liknande tips är bra när du vill fräscha upp mikrovågsugnen. Ställ in en liten skål med vatten där du droppat i citron. Sätt på full effekt en minut så att vattnet kokar. Ugnen blir både enkel att torka ur och får en fräsch doft.
10. Koppla av efter din vårstädning
Ha en riktigt bra bok i lurarna eller en peppig Spotifylista på när du går loss med din vårstädning, då kan det nästan bli kul. Sen när du är klar tycker jag du ska unna dig något gott och svalkande, varför inte en god Mojito?
Ingredienser för ett glas Mohijto:
- några kvistar färsk mynta
- 2 cl pressad limejuice
- 2 cl sockerlag
- 4 cl vit rom
- sodavatten
Gör så här:
- Muddla (stöt med muddlare) några kvistar färsk mynta med pressad limejuice, sockerlag och vit rom direkt i glaset.
- Fyll upp glaset med sodavatten och lägg i isbitar. Garnera med en myntakvist.
Sockerlag gör man genom att lösa upp 1 dl socker i 2 dl kokande vatten. Låt svalna. Vill du ha en kolhydratssnål variant så utesluter du bara sockerlagen. Det blir väldigt gott det med.